Meest gestelde vragen over COVID-19 en examens

30 september 2020

Het Oranje Kruis houdt de ontwikkelingen omtrent COVID-19 (Coronavirus) scherp in de gaten en zal wanneer nodig deze pagina voorzien van nieuwe updates. Laatst geüpdatet 14 oktober 2020.

 

De blijvende ontwikkelingen van COVID-19 (coronavirus) leiden tot veel vragen vanuit zowel opleidingsinstituten als cursisten. De overheid en organisaties werken er hard aan om besmettingen en de gevolgen van het virus te beperken. Ze hebben hiertoe richtlijnen opgesteld die gecommuniceerd worden via het RIVM. Ook bij Het Oranje Kruis komen veel vragen binnen die gaan over COVID-19. We hebben hiervoor deze aparte pagina aangemaakt met de meest gestelde vragen en antwoorden.

Gaan de geplande examens van Het Oranje Kruis door?
Sinds 15 juni heeft Het Oranje Kruis de examinering weer opgestart. De nieuwe afgekondigde maatregelen van de overheid per 29 september 2020 staan gelukkig toe dat onze examens doorgaan. Het blijft het mogelijk examens aan te vragen voor het diploma Eerste Hulp, certificaat Eerste Hulp aan kinderen en certificaat Levensreddend Handelen. Lees meer

Welke maatregelen treft Het Oranje Kruis om besmettingen tijdens examens te voorkomen?
Het Oranje kruis heeft hiervoor het document ‘Aangepaste richtlijnen examens Eerste Hulp van Het Oranje Kruis’ opgesteld. Deze richtlijnen gelden bij alle examens van Het Oranje Kruis. Alle informatie is terug te vinden in de aangepaste richtlijnen.

Zijn er veranderingen in de aangepaste richtlijnen van Het Oranje Kruis n.a.v. de afgekondigde maatregelen van de overheid op 13 oktober 2020?
Ja, er zijn een aantal nieuwe toevoegingen gedaan in de aangepaste richtlijnen van Het Oranje Kruis. Zo blijft het dragen van een mondneusmasker en handschoenen bij alle examens verplicht voor zowel de kandidaat als de examinator en het lotusslachtoffer.

Er is ook een wijziging voor de inzet van een lotusslachtoffer bij het examen. Het advies geldt nu dat er maximaal 1 lotus wordt ingezet tijdens het examen. Tevens wordt het advies gegeven voor alle handelingen, inclusief de levensreddende handelingen, om waar mogelijk een pop in te zetten. Alle informatie over de aanpassingen is terug te vinden in de aangepaste richtlijnen.

Gaan de geplande examinatorentrainingen van Het Oranje Kruis door?
Ja, de examinatorentrainingen vinden evenals de examinering weer doorgang. uiteraard met alle veiligheidsmaatregelen.

Wat moet ik doen als een cursist tijdens de opleiding niet wil beademen bij het reanimeren?
Als een cursist niet wil beademen bij het reanimeren, dring dan niet aan. Tijdens het examen dient echter wel de volledige reanimatie te worden uitgevoerd, inclusief beademing. Als dit niet wordt getoetst, kan ook geen certificaat of diploma uitgegeven worden. Bij de juiste hygiënemaatregelen, ook wat betreft de reanimatiepop, vormt beademen geen groot risico.

Mag een examinator mij weigeren als ik verkouden ben of koorts heb?
Om verspreiding van COVID-19 zo veel mogelijk te voorkomen, adviseert het RIVM mensen die verkoudheidsverschijnselen hebben, hoesten of koorts hebben om thuis te blijven. Komt men toch naar een examen, dan moet de examinator om gezondheidsredenen de cursist deelname weigeren.

Kan ik mijn examen verzetten?
Als u in verband met COVID-19 uw examen wilt verzetten, dan kan dit kosteloos. Hiervoor verzoeken wij u een mail te sturen naar examens@ehbo.nl met daarin de volgende gegevens:

 • Examendatum
 • Examennummer
 • Examenlocatie
 • Persoonsnummer
 • Contactgegevens opleidingsinstituut of persoon
 • Indien van toepassing: relatiecode (opleidingsinstituut)
 • Nieuwe voorkeur examendatum

Ik wil mijn examen annuleren, kan dat?
U kunt uw examen eventueel annuleren. Dit kunt u doen door een mail te sturen naar examens@ehbo.nl met de volgende gegevens:

 • Examendatum
 • Examennummer
 • Examenlocatie
 • Persoonsnummer
 • Contactgegevens opleidingsinstituut of persoon
 • Indien van toepassing: relatiecode (opleidingsinstituut)
 • Nieuwe voorkeur examendatum

LET OP: wilt u het examen annuleren, dan zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Hierdoor kunnen mogelijk kosten in rekening worden gebracht. Telefonische wijzigingen of annuleringen worden niet in behandeling genomen.

Doordat mijn hercertificeringstraining is afgelast, vervalt mijn diploma binnenkort. Wat moet ik nu doen?
Het Oranje Kruis gaat momenteel coulant om met vervaldata van EHBO-certificering. Ten aanzien van handhaving rondom de wet IKK ontving Het Oranje Kruis inmiddels positief bericht van GGD/GHOR. Lees hier gedetailleerde informatie over deze beslissing.