hetoranjekruis.nl gebruikt cookies
hetoranjekruis.nl maakt gebruik van cookies om u beter te informeren en om uw bezoek eenvoudiger te maken.
Hoe is het om EHBO-lessen te verzorgen op school? Het antwoord op die vraag kunnen we het beste stellen aan docenten die daadwerkelijk EHBO-lessen verzorgen. Mieke Hoekstra van het ROC Friese Poort deelt haar ervaringen over het aanbieden van EHBO op school.
Mieke werkt sinds 2007 bij ROC Friese Poort en zij kwam binnen als EHBO-instructeur. Zij verzorgt al jarenlang de EHBO-lessen aan verschillende klassen en opleidingen. Momenteel is Mieke werkzaam op de afdeling Handhaving, Toezicht en Veiligheid (HTV) waar levensreddend handelen een verplicht onderdeel is. In plaats van alleen de cursus levensreddend handelen aan te bieden, biedt het ROC Friese Poort het gehele EHBO-pakket aan. Omdat de studenten voor dit onderdeel bij HTV moeten slagen om hun einddiploma te kunnen behalen, wordt dit pakket vanuit de school betaald. Voor de andere opleidingen waarbij een EHBO-diploma geen vereiste is, geldt dat het volgen van de EHBO-lessen wel verplicht is, maar het afleggen van een examen niet. Voor deze studenten geldt dat ze zelf de examenkosten moeten betalen.
De EHBO-lessen kunnen prima worden verwerkt in het schoolrooster en hoeven dus geen andere vakken te vervangen. Dat geldt niet alleen voor de opleiding waar het verplicht is, maar ook voor de opleidingen waar het EHBO-examen vrijwillig is, licht Mieke toe.
Of er veel tijd in het geven van EHBO-lessen gaat zitten? “Ik hoef voor EHBO-lessen niet meer tijd te besteden aan voorbereiding dan bij andere vakken. Omdat ik altijd twee blokuren lesgeef, kan de theorie- en praktijklessen mooi gecombineerd worden. Het is dus heel praktijkgericht onderwijs waar studenten erg enthousiast van worden.
Zowel de school als de studenten zien een toegevoegde waarde van deze EHBO-lessen, geeft Mieke aan. “Vanuit ons werkveld wordt er een beroep op ons gedaan om wel de EHBO-lessen te verzorgen omdat dit een pre voor onze studenten is zodra ze gaan solliciteren”.
Volgens Mieke nemen studenten de toegevoegde waarde van de EHBO-lessen makkelijker over als je goed uitlegt wat het belang is. Iets wat zich voornamelijk ‘bewijst’ bij de opleidingen waar het geen verplicht onderdeel is. “Zo’n 90% van de studenten doet alsnog het examen, terwijl ze daar zelf voor moeten betalen. Dat laat wel zien dat de studenten de waarde van EHBO inzien.”